Sarjakuva

Kohteesta Sarjakuvanteko
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sarjakuvan tekemiseen sanotaan riittävän kynä ja paperia. Vähemmälläkin voi tulla toimeen, voi piirtää tikulla hiekkaan tai sormella ilmaan. Tietokoneesta on monenlaista apua.

Sarjakuvantekemisen arvellaan olevan vaikeaa, kun pitää osata piirtää kaikki. Välttämättä ei tarvitse osata piirtää mitään. Voi katsoa mallia siitä, minkä haluaa kuvata, ja piirtää riittävän saman näköinen, että lukija ymmärtää. Piirustustaito kehittyy piirtäessä. Voi sitäpaitsi leikata ja liimata valmiita kuvia.

Kysymys on tapahtumien näyttämisestä. Sarjakuvan pienin tekijä on tapahtuma. Aurinko on tapahtuma, sehän on räjähdys, ja pilvi on tapahtuma, jossa aurinko on lämmittänyt vettä niin että se on haihtunut taivaalle höyryksi. Teksti puhekuplassa on tapahtuma. Myös pään toistuminen kuvasta toiseen ilmeenkään muuttumatta on tapahtuma – siinä näytetään tapahtumaa, jossa tilanne pysyy samana.

Sarjakuvalla voidaan kertoa elävää elämää tekstinä ja kuvina. Liikkuva kuva on elokuvaa, liikkuva piirros tai esine on animaatiota. Sarjakuvassakin voi olla liikkuvaa kuvaa, ääntä tai vaikka hajua, mutta sitä pidetään sarjakuvana niin kauan kuin lukija päättää, millä nopeudella ja mistä kohtaa hän sitä seuraa.

Koska kuka tahansa voi tehdä sarjakuvaa, se on tasa-arvoisin kerrontataidelaji. Se, onko sarjakuva hyvää vai joutavaa, riippuu esimerkiksi siitä, tavoittaako se sen lukijan, jolle se on tarkoitettu. Sarjakuvan ei tarvitse olla kaunista, jos se vaikuttaa halutulla tavalla. Sarjakuva on tarpeellista, jos yksikin lukija tarvitsee sen sisältöä. Tuo lukija voi olla tekijä itse.

Ajatus-on-teko.jpeg